POGREBI V ČASU EPIDEMIJE KORONA VIRUSA COVID-19

POGREBI V ČASU EPIDEMIJE KORONA VIRUSA COVID - 19

Spoštovani.

 

Zaradi epidemije korona virusa Vam posredujemo nekaj odgovorov na zastavljena vprašanja na  MNZ glede pogrebnih storitev.

Hkrati Vas naprošamo, da nas v primeru smrti vašega svojca najprej pokličete na telefon 031/883191, da se dogovorimo o prevzemu dokumentov in nadaljnih postopkih pri organizaciji pogreba. V primeru, da so pokojni in svojci okuženi ali da se sumi da imajo okužbo korona virusa prosim, da se nam to pove ob prvem telefonskem klicu.

Hvala za razumevanje.

 

Ali prepoved zbiranja na javnih mestih največ do pet oseb velja tudi za pogrebne slovesnosti? Če da, ali omejitev velja samo za svojce kot udeležence pogreba ali tudi za izvajalce pogrebne dejavnosti?

Na pogrebni slovesnosti lahko sodelujejo izvajalci pogrebne dejavnosti in ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva.

Kako je z obiskom mrliških vežic? Je tudi obisk teh omejen zgolj na ožje družinske člane?

Na pogrebni slovesnosti lahko sodelujejo le izvajalci pogrebne dejavnosti in ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva. To velja tudi za obisk mrliških vežic. Seveda mora biti poskrbljeno za ustrezno razdaljo med izvajalci pogrebnih dejavnosti in družinskimi člani. Za družinske člane omejitev druženja v skupini ne velja, saj je nesmiselna, če so vsakodnevno v stikih. Morajo pa poskrbeti za ustrezno razdaljo do izvajalcev pogrebnih storitev.

Ali je dovoljen obisk pokopališča?

Pokopališče lahko obiščete sami ali z družino, s katero ste v skupnem gospodinjstvu.